vzw 5 voor 12
  
vzw 5 voor 12
indexpagina
vzw 5 voor 12
contact
historiek
pers
vacatures
ticketinfo
nieuwsbrief
partners

Petrol
10 Days Off
De Nachten
De Avonden
  
De Nachten 2008

De Nachten - dertiende editie
7 en 8 november 2008
deSingel /Petrol – Antwerpen


Tot nu toe bevestigd:
vrijdag 7 november

Arnon Grunberg, Marc Reugebrink, Hanneke Paauwe, Christiaan Weijts, D. Hooijer,
The Bony King Of Nowhere, The Young Gods (akoestisch), Motek, Slaraffenland,
Girls In Hawaii, Mariee Sioux, Blue Flamingo, Mauro Rules, The Grooms, Pawlowski
Possessed Factory, The Chair At The Center Of The Planet, Muaro Powlawski, Hitsville Drunks

zaterdag 8 november
Arnon Grunberg, Samir El-youssef, Tom Naegels, Dirk Draulans, de Roovers,
75 jaar Letterenhuis, hommage aan Kamiel Vanhole, Andy Yorke, Shearwater,
Daniel Johnston (+ band), Arsenal Rules, CSS, Joshua, I Love Sarah, Pete Molinari
Mike Ladd, Shawn Smith, Grant Hart


De Nachten is het jaarlijkse festival van literatuur, muziek en beeld. Dit jaar voor het eerst in november, hand in hand met de Boekenbeurs. Met een pak speciale projecten van schrijvers en muzikanten.

De Nachten belooft: unieke lezingen en indringende gesprekken over de grote thema’s en de prangende problemen van deze tijd, een verrassende duik in het verleden van de letteren, een state of the art van de Belgische en de internationale muziekscene en tot slot een speciaal programma rond het thema ‘Vrouwen en Waanzin’ n.a.v. de nieuwe voorstelling van Hanneke Paauwe.

ARNON GRUNBERG stelde vorig jaar tijdens De Avonden het boek Omdat ik u begeer voor – een meer dan geslaagde avond zo vond iedereen. En omdat het cordon littéraire onverminderd van kracht blijft komt hij voor twee nachten naar Antwerpen. Onze oom is zijn nieuwe roman – u hoort fragmenten uit het boek en een interview met de schrijver. In een tweespraak met Samir El-youssef zullen ze voor eens en voor altijd het Joods-Palestijns conflict oplossen. De titel van Samirs laatste boek is The illusion of return – een provocerende en melancholische bespiegeling over de Palestijnen in Libanon.

ARSENAL en MAURO PAWLOWSKI, THEY RULE!
De Nachten in november doet het anders: we gooien onze podia te grabbel en geven ze aan onze favoriete artiesten. Mauro Pawlowski beheert op 7 november het trappenpodium en speelt er zijn meest actuele projecten: The Grooms, Pawlowski, Possessed Factory, The Chair At The Center Of The Planet, Muaro Powlawski en Hitsville Drunks. Arsenal cureert de Blauwe Zaal op 8 november met een bijzonder eigen concert, de documentaire van ‘Lotuk’ en uitnodigingen aan favoriete schrijvers, muzikanten en videasten. Zeker van de partij: Grant Hart (Hüsker Dü, Nova Mob) met een literaire performance, Mike Ladd, Shawn Smith (Satchel, Brad, Pigeonhed) en Iao Lethem (kortfilms).

HOW TO SOLVE THE WORLD CONFLICTS IN 22 MINUTES
De voortdurende strijd tussen Joden en Palestijnen. De strijd tussen man en vrouw.
De splitsing van België. Het zijn slechts enkele van de thema’s die behandeld zullen worden in een speciale reeks van lezingen en presentaties die voor De Nachten ontwikkeld worden. Schrijvers uit binnen- en buitenland attaqueren uw ziel, uw verstand en uw zekerheden op een indringende, intelligente, revelerende of ironische en baldadige manier.

VROUWEN EN WAANZIN
Hanneke Paauwe liet zich voor haar nieuwe voorstelling Krankheit Frau inspireren door de verhalen van vrouwen die als waanzinnig werden bestempeld. De Nachten vroeg aan schrijvers en muzikanten om te reflecteren over dit onderwerp. Over de alledaagse waanzin in de huiselijke rat race via de grote enigma’s van de ziel. Over de waanzin van de psychiatrie tot de gekte van de diagnostische blik, via de kleine obsessies en de grote afwijkingen.
Duik in de eigenzinnige literatuurgeschiedenis: spreekkoren uit de Latijnse tragedies, visioenen van Hadewych, teksten van Virginia Woolf, Sylvia Plath, Elfriede Jelinek.
Bezoek de literaire darkrooms van Hanneke Paauwe. Verbaas u over de aangrijpende dans van WArd/waRD. En vooral: luister naar de columns, teksten en songs van waanzinnig interessante kunstenaars.

MUZIEK
U wist misschien al dat Daniel Johnston (+ band), Girls In Hawaii, Mariee Sioux (compane van Alela Diane) en CSS (Afterparty Petrol) naar De Nachten komen. Er is uiteraard meer: The Young Gods akoestisch, Motek in de bijzondere Do You Us Too? V2.0 versie van hun zopas verschenen debuut (podiumbreed met sterke visuals), de avant-première van de debuutplaat van The Bony King Of Nowhere, het trio rond Andy Yorke (broer van), de beloftevolle Brusselse band Joshua, one-manact Pete Molinari, de verrassende Deense groep Slaraffenland, Shearwater, een van de ontdekkingen van dit voorjaar (folkrock met strijkers uit Austin, Texas) en tot slot Feeërieën-revelatie Blue Flamingo.

LITERATUUR
Arnon Grunberg, Samir El-youssef, Marc Reugebrink, Hanneke Paauwe, Christiaan Weijts, Tom Naegels, Dirk Draulans, de Roovers, 75 jaar Letterenhuis, een hommage aan Kamiel Vanhole, D. Hooijer. J.M.H. Berckmans zal op passende wijze herdacht worden. De Nachten is een bewonderaar van zijn werk - tijdens de laatste editie werd het boek Je kunt geen twintig zijn op suikerheuvel op geweldige manier voorgesteld door de Roovers. Jean-Marie zelf eindigde die avond als een soort Messias op het podium tussen de meisjes en jongens van I'm From Barcelona. De volledige lijst wordt medio september bekendgemaakt.


DE NACHTEN PRAKTISCH

Vrijdag 7 en zaterdag 8 november 2008
19u/20u – deSingel – Desguinlei 25 – Antwerpen
22u – Petrol (afterparties) – d'Herbouvillekaai 25 – Antwerpen
Tickets: 25€ (vvk) / 30€ (kassa)
Voorverkoop via deSingel: www.desingel.be
Voorverkoop via Fnac: be.fnacspectacles.com
www.denachten.be

Een organisatie van 5 voor 12, Villanella, deSingel.
Ism Boek.be, het Letterenhuis, de inktaap en Kunstbende De Luxe.
Met de steun van de Vlaamse regering, Vlaams Fonds voor de Letteren, Antwerpen Boekenstad.
Programma: Eric Smout & Marc Verstappen.

Contact: info@denachten.be - 03 260 96 10 (literatuur) - 03 226 49 63 (muziek)